A Braindogs zenekar, vagy ahogy ők nevezik, baráti társaság immár több mint 15 éve hozza el a magyar közönségnek Tom Waits legnagyszerűbb da-lait. Mivel a tagok külön-külön is elismert szerzők és előadók, igazán semmi szükségük nem lenne a Los Angeles-i mester köpenyébe bújni. Pont ez különbözteti meg ezt a formációt a szokásos tribute zenekaroktól.

Közös a hét muzsikusban, hogy mindannyiuk számára zsinórmérték Tom Waits zseniális dalszerzői életműve.
Idén decemberben tölti be a hetvenedik évét a drága mester, és ennek apro-póján az UP Újpesti Rendezvénytérben áll újra színpadra ez a társaság.

Legtöbb esetben olyan előadók dalait dolgoz-zák fel, akik már nincsenek velünk, Tom Waits azonban mind a mai napig aktív dalszerzőként és színészként is.

Ian (Ian Siegal, ének) figurája a fő erőssége a zenekarnak, ő képviseli az angolszász kultúrát is. Tom Waits világát Ő adja át hitelesen, mi, a zenekar többi tagja pedig ott vagyunk körülötte és fűszerezzük a történetet. (Varga Livius)

Milyen gyakran van lehetőség közös zenélésre?

Évente legalább egyszer igyekszünk koncer-tezni, volt egy év, 2017, amikor ezt nem tudtuk megvalósítani, mivel mindannyian nagyon elfoglaltak voltunk, nagyon hiányzott, az öröm-zene és a kollégák is. (Ian Siegal)

Külön-külön nagyrészt nem blueszenével lép-tek színpadra, honnan jön mégis ez az érzelmi kötődés ehhez a műfajhoz?
A blues gyakor
latilag mindennek az alapja, ami nem komolyzene. Nagyon sok mai zenében, útelágazásban ott van. Ez a műfaj azonban nagyon átalakult napjainkra, mondhatni az igazi blues véget ért a ’80-as években, ez az az idő-szak, amire a koncerteken igyekszünk vissza-tekinteni. (Frenk)

Mennyire ismerős a magyar közönségnek a műfaj vagy akár Tom Waits?
Számu
nkra is meglepő, hogy mennyien isme-rik ezeket a dalokat, és egyre többen jönnek el a koncertekre is. Ian például már 20 éve jár Magyarországra, ezalatt őt is megismerte a közönség, így akár szólóestjeire is elmennek. Az pedig, hogy a zenekar tagjai ismert hazai ze-nekarok frontemberei, zenészei szintén segített abban, hogy több emberhez juttassuk el ezt a zenét, életérzést. (Ripo Raskolnikov)

A zenekar életében volt néhány változás, legutóbb Mischa den Haring csatlakozott a társasághoz, honnan ered ez a kapcsolat?

Mischa és Ian már régóta ismerték egymást,Ian mutatta be őt Podlovics Péternek, a zenekar menedzserének, aki nemrég feltette a nagy kér-dést, csatlakozna-e a zenekarhoz, a válasz egy egyértelmű, hatalmas igen volt. (Varga Livius)

Nemcsak a zene elképesztően színes és élet-tel teli, hanem maga a zenekar is. Hét zenész négy országból idézi meg a blues egyik nagy mesterét. Hogyan befolyásolja ez a közös munkát?

A zene egy univerzális nyelv és ezt a nyelvet mindannyian beszéljük, így az első pillanattól kezdve remek a kémia. Sokan más szerepben
is megmutatkozhatunk, mint amiről a nagykö-zönség ismer bennünket, ez külön öröm. Ezúttal elővettünk új dalokat is, amik igazából régebbi Tom Waits-darabok, így tovább tudott bővülni
a repertoár. Ezeket a folyamatos elfoglaltságok mellett leginkább e-mailen egyeztetjük a tagokkal.(Ripo Raskolnikov)

Mire számíthat a közönség ez UP Újpesti Ren-dezvénytérben december 5-én?
Egy ferg
eteges bluesélményre három órán ke-resztül, ahol mindenki számára egyértelmű lesz, mit jelent az, amikor ennyi különböző művész, akik elejétől a végéig ismerik Tom Waits élet-művét, találkoznak és belekezdenek egy baráti, szívből jövő örömzenélésbe.

Mindez most azért is lesz különleges, hiszen az amerikai művész 70. születésnapja alkalmából is tisztelgünk. (Braindogs)