November 8-án megidézzük Magyarország XX. századi krónikását, Cseh Tamást. Az alkotók az életmű legfonto-sabb dalait hozzák vissza a közönség-nek ezen a különleges estén.


Az ikonikus dalokat most Für Anikó, Nagy-Kálózy Eszter/Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, Kálloy Mol-nár Péter, Nagy Dániel Viktor, Rudolf Péter és Szegezdi Róbert adják elő.
A 2012-ben bemutatott Születtem Magyarországon című koncert talán az egyik legem-lékezetesebb tisztelgés volt munkássága előtt, ahol Hrutka Róbert hangszerelésével, neves színművészek előadásában hangoztak el a Bereményi Géza, Másik János, Novák János és Cseh Tamás által megírt dalok. Az UP Újpesti Rendezvénytér színpadán ezúttal is egy meglepetésekkel teli műsor várja a hozzánk érkezőket, melynek történetéről az est hangszerelőjével, Hrutka Róberttel beszélgettünk.


Igazán nagy vállalás egy ilyen meghatározó mű-vész életművét újragondolni. Honnan jött az ötlet, hogy belevágjatok egy ilyen volumenű munkába?

Ez nem bennem fogalmazódott meg, hanem Bere-ményi Gézában. Már sokat dolgoztunk együtt ezt megelőzően. Tamás halála után azt szerette volna, ha olyan emberek énekelik el ezeket a dalokat, akik hitelesen elő is tudják adni. Ezért csak színészeket kértünk fel az estre.

Hogyan indult a próbafolyamat?

Az volt az érdekes, ha valaki megpróbálta utánozni Tamást, hamar kiderült számára és mindenki számá-ra, hogy őt nem lehet utánozni, mindenkinek bele kell tenni önmagát ahhoz, hogy ez működjön, mert újra kell értelmezzük őt. Volt erről egy beszélgetésünk, ahol kiderült, hogy mindenki nagyon képben volt Tamás életével és munkásságával kapcsolatban. Így ekkor én is nagyon beleástam magam a munkássá-gába. Az első videó, amit megnéztem, a Születtem Magyarországon volt. Onnan kezdtem el felépíteni a dalokat.
Azt tudni kell, hogy Géza anno felhívott, hogy kiadnám-e Tamás anyagát, de sajnos akkor a találkozó nem jött össze, így mi életében már nem tudtunk találkozni, és nem láttam színpadon sem. A videókon, cikkeken keresztül próbáltam megérteni Tamást és ezt át akartam adni a zenekaromnak is, akik szintén nem Cseh Tamáson nevelkedtek. Mind-annyiunkat megérintettek a dalok, a szövegek, és azóta már rengeteg dalt értelmeztem újra."AZ UP ÚJPESTI RENDEZVÉNY-TÉRI KONCERTEN IS LESZNEK ÚJ DALOK, AMIKET MÉG NEM NAGYON HALLHATOTT A KÖZÖNSÉG."A dalok többsége át lett hangszerelve, mi volt ezzel a cél?

Gézával arról beszéltünk, hogy közelebb kell vigyük a hangzásvilágot a fiatalokhoz, akiknek nem feltét-lenül volt lehetőségük megismerni és megszeretni Tamást, így a család engedélyével áthangszereltem a dalokat. Annyira jól sikerült ez a munka, hogy egyre több fiatal van a koncerteken. Nagyon sok levél jött, hogy megköszönjék, hogy tovább tudtuk örökíteni Tamás munkásságát. Összeségében egy csodálatos történelmi képeskönyv lett ez az este.

Mi alapján válogattátok a dalokat?

Csak azt szoktam mondani, hogy Cseh Tamás- Bereményi Géza best of estét csinálunk. Vannak dalok, amikhez többször hozzányúltam, ilyen például a Csönded vagyok, az az egyik személyes kedvencem. Így, kilenc év alatt könnyedén hozzá-formálódtunk ehhez a repertoárhoz.

Vannak olyan művészek, akik a kezdetektől veletek vannak. Hogy alakult ki a társaság és a dalok, amiket előadnak?

Valóban, ilyen Udvaros Dorottya, Für Anikó, de velünk kezdett Kulka János, Básti Juli, Tompos Kátya, Nagy Péter és Holecskó Orsi is. Kicsit később csat-lakozott Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, majd Kálloy-Molnár Peti. A fiatal tehetségek közül itt van Szegezdi Robi és Nagy Dániel Viktor, akik nagyon jól adják elő ezeket a dalokat. A legelső körben kiválasztotta Géza a dalokat és hozzá az előadókat. Olykor a művészek sem tudták, hogy miért azt a dalt kapták, de például Doroty-tyának is adott két olyan dalt, ami már beépült az ő saját műsorába is, szinte már sajátjaként kezeli és a szívéből szól. Most már olyan széles a paletta, hogy mindig más a műsor, attól függően, hogy kiket tudunk összeszervezni az adott estére. Az UP újpesti rendezvénytéri koncerten is lesznek új dalok, amiket még nem nagyon hallhatott a közönség.

Több különleges projekt fűződik a nevedhez, hogy találkoztatok Bereményi Gézával?

Először Für Anikó lemeze kapcsán dolgoztunk együtt, majd Dorottya albumát is együtt tettük össze. Sokat dolgozunk együtt, ő egy analóg ember és úgy alkottunk, ahogy ők dolgozhattak együtt Tamással. Személyesen találkozunk, nála papír, nálam gitár, egyébként mindig rengeteg papír van az asztalán, és az első pillanatban, ami-kor meghallja a dallamot, elkezd írni és elkészül a dal. Érdekes, mikor a szöveg és a dallam ott született meg, és akkor formáljuk egymáshoz. Csak vele dolgoztam így. Nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek, és értem, hogyan hoz-hattak létre ilyen szép történet elmesélő balladai képeskönyvet Magyarországról. Ha fellapozzuk, mint egy film megelevenedik. Néha úgy érzem a Cseh Tamás-esteken, mintha egy színházi előadást néznék. Csak hátra kell dőlnöm, mert mindig kapok valami újat. Mindig azokat a pilla-natokat keresed, ha felállsz a színpadra, amikor megérintheted az embereket. Nem tudom miért, de ezt azonnal megérezni, akár a csendben vagy a tapsviharban. Remélem, ezen az estén is ez sokszor megtörténik majd.


Részletek a rendezvényről: link

Jegyvásárlás

Facebook esemény