Újpestiek, akik..

2019. októberében nyílt meg az a kiállítás, ami Újpest nagy vezetőegyéniségeinek portréit mutatta be. Somos Zsuzsa grafikusművész alkotásai egy kiadványban is megelevenedtek és ezzel állítottak emléket az újpesti történelem nagyjainak. Az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét, Szöllősy Marienne-t kérdeztük az alkotóról és az alkotásokról:

"Somos Zsuzsa festőművészt minden Újpesthez köti. Itt született, a Víztorony közelében lakott szüleivel, az azóta már nem létező nagyszülői házban. Az Erzsébet és Viola utcai iskolában ismerkedett a betűkkel és tette meg első lépéseit a rajzos önkifejezés területén, majd sikerrel felvételizett a Képző- és Iparművészeti Gimnázium grafika szakára.

Tanulmányai befejezése után a világhírű Pannónia Filmstúdióban animátorként, több ismert rajzfilmrendező munkatársaként szerzett gyakorlati tapasztalatokat és tudást. Tagja és rendszeres kiállítója az Újpesti Művészek Társaságának. Számos szakmai elismerése közül a legkedvesebb számára a Pállya Celesztin díj és az Újpestért díj, mert ezeket szülővárosától kapta.

Huszonhárom híres újpestiről készült portrésorozata emléket állít azoknak a személyiségeknek, akik példaképül szolgálhatnak a ma emberének is. Szűkebb hazájuk iránt elkötelezett életútjuk során tevékenységükkel hozzájárultak Újpest társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődéséhez. a kiállításon látható alkotások egy kötetbe összegyűjtve és fiatalokhoz szóló életút ismertetőkkel jelentek meg. Célja, hogy segítse a felnövekvő nemzedék lakóhelyhez való kötődését, a személyiségek példája mintát adhat életpályájukhoz szükséges önerő, kitartás kifejlesztéséhez."

A híres újpestiek arcképeiről készült alkotásokat itt tekinthetik meg.

A nagyszabású kiállításmegnyitó képeiért kattintson ide.