2019. június 4-én nyílt meg az UP Galéria második kiállítása, amely Kurucz István András kínai tusrajz sorozatát mutatta be.

Kurucz István András festőművész 1960-ban született. 1988-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, ahol mestere Gerzson Pál volt. Szimbólumokban gazdag, expresszív festészete sajátos, mitikus felfogásban vall környezetének élő és élettelen organizmusairól, amelyek képein emberi vonásokkal, jellemekkel, érzelmekkel és intellektussal felruházva jelennek meg. Kedvelt motívuma a természetből kiszakított állatok, a lovak és a bivalyok bálványszerű megidézése, Barbár szépségükben az elemi erejű életösztön kap modern vizuális megjelenítést. 2008-ban megkapta a Vásárhelyi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.

Az UP Újpesti Rendezvénytér kiállítótermében kínai tusrajz sorozatát mutattuk be. Az elődök, az alföldi világot képeiken megjelenítő alkotók művészete még halványan fellelhetők Kurucz István munkáin, aki azonban két mozzanattal tágítja ki a jobbára realista festői szemlélettel ábrázolt témát: Expresszív jegyekkel és szimbólikus-archaikus jelentőséggel ruházza fel.

“Egy nyelvet beszéni annyit tesz, mint egy olyan eszközt vagy ruhadarabot használni, amit más kezek formáltak, amely már felvette egy másik test alakját. Ahogyan beszélünk, vagy teszünk valamit mi is formáljuk, és nyomot hagyunk rajta.” - Xavier Rubert de Ventos

Kurucz István András művészetében az ábrázolás lényege éppen ezen az egyediségen és egyéni valóságérzékelésen van.

A fotógalériáért kattinson ide.

Az Újpest Média egy kisfilmet és készített a kiállításról, amelyet itt tudnak megtekinthetni.